Opphavsrett og kildekritikk

Opphavsrett og kildekritikk dreier seg om ansvar for bruk av henvisning til kilder og materialet som andre har laget. Det er mange opphavsrettslige spørsmål dere må forholde dere til når dere produserer innhold, både digitalt og analogt.

Opphavsrett reguleres av loven om opphavsrett til åndsverk også kalt Åndsverkloven. Det er snakk om åndsverk til litteratur, vitenskapelige eller kunstnersiket verk av enhver art. I digital sammenheng betyr det alle sammensatte tekster som nettsider med tekst, bilder, film og musikk.

Opphavskvinne/opphavsmann.
Den som skaper et åndsverk kalles for opphavskvinne eller opphavsmann. Når dere utvikler arbeid er dere også opphvaskvinne/opphvasmenn.

Rettighetshaver.
Rettighetshaver er den som har rett til å framstille eksemplarer. Det er som regel samme person men ikke alltid.
Det kan f.eks være to eller flere forfattere som har skrevet en bok, og de kan igjen a solgt rettighetene til å et forlag som kan framstille eksemplarer av boka.


Maleriet i denne posten er Brudeferd i Hardanger av Tidemann og Gude som er et typisk eksempel på et fellesverk.
Wikipedia

Åndsverkloven.
Åndsverksloven av 12. mai 1961 regulerer interessene til rettighetshaver, samtidig som loven erkjenner at alle har behov for tilgang til kulturell og vitenskapelig kapital. Loven regulerer den enerett som forfattere, vitenskapsmenn og skapende kunstnere har til utnyttelse av de verk de frembringer.
Opphavsretten oppstår i det verket er skapt og det er ikke noe krav om registrering av verket, og verket må inneholde verkshøyde hvilket betyr en viss originalitet. Det kan være vanskelig å vurdere verkshøyde, så for å være på den sikre siden er det lurt å ha som utgangspunkt at alt er opphvasrettlig beskyttet. Det er opphavskvinne/opphavsmannen eller rettighetshaver som kan velge å gi tillatelse til hvordan et verk kan brukes av andre.

Dere finner Åndsverkloven her.
Det er ekstremt viktig at dere kjenner til Åndsverkloven, både med hensyn til utvikling av eget arbeid for ikke å få bøter, og for beskyttelse av deres egne åndsverk så dere ikke blir utnyttet selv av andre som stjeler deres arbeid.

Visste du at!
Dersom du legger ut bilder/filmer på Facebook overdrar du rettighetene dine til Facebook slik at de kan republisere dem.
Dette gjelder flere andre nettjenseter som Youtube, Intagram med flere. Alt dette står i den lille skriften som ingen gidder å lese og som alle trykker OK på. På bildetjenesten Flickr/ SmugMug gjelder andre regler og der kan du selv bestemme hvordan bildene kan brukes ved å merke dem med Creative Commons-lisense (se egen post om dette).

Kilder: DidIKTikk av Vibeke Bjørno, Tonje Hilde Giæver, Monica Johannessen og Leikny Øgrim. Store Norske leksikon